ArchitectObjecten in de tekening als systemen op maat bestempelen

Energos bevat uitgebreide sets van ventilatie-, verwarming-, koeling- en warmwatersystemen, samen met bijbehorende gegevens. Naast deze sets kan je ook objecten in uw tekening bestempelen als systemen. Op deze manier kan je uw eigen systemen ontwerpen en ze voorzien van de gepaste informatie. De objecten kunnen daarna worden bewaard als symboolomschrijvingen, waardoor ze beschikbaar worden in het Hulpbronnenbeheer.

Zodra je deze objecten op maat en symboolinvoegingen in de tekening plaatst, verschijnen ze in de systeemkeuzelijst van de verschillende installatiecategorieën.

Om objecten in de tekening als systemen op maat te bestempelen:

Selecteer het betreffende Energosrecord in het Hulpbronnenbeheer (in de standaardenmap Records\Energos) en importeer het in het huidige bestand (zie Hulpbronnenbeheer: Hulpbronnenlijst voor meer informatie over het importeren van hulpbronnen).

Selecteer het object en koppel hieraan het Energosrecord zoals beschreven in Records koppelen aan symbolen, objecten en materialen.

Objecten waaraan meerdere Energosrecords gekoppeld zijn, worden beschouwd als multifunctionele systemen.

Klik in het tabblad Gegevens van het Infopalet op de knop Bewerk waarden en stel de systeemparameters in.

Creëer een symboolomschrijving op basis van het object als je het systeem op maat wilt hergebruiken of delen als een hulpbron.

Klik in het tabblad Gegevens van het Infopalet op de knop Energos projecteigenschappen (of selecteer Architectuur > Energos > Projecteigenschappen).

Het dialoogvenster ‘Energos projecteigenschappen’ wordt geopend.

Open de categorie van de gepaste installatie. Selecteer uit de Systeem keuzelijst de optie ‘Tekening’. Vervolgens selecteer je uit de tweede lijst het gewenste tekenobject. Het object wordt weergegeven met zijn recordnaam en geeft ook de laag aan waarop het zich bevindt.

Symbooldefinities creëren

Sets definiëren

Geavanceerde energieanalyse: Categorie Installaties - Ventilatie

Geavanceerde energieanalyse: Categorie Installaties - Verwarming

Geavanceerde energieanalyse: Categorie Installaties - Koeling

Geavanceerde energieanalyse: Categorie Installaties - Sanitair warm water